Vrijheid in onze hoofden

We jagen naar vrijheid, vaak in de vorm om te stoppen met werken en te genieten van het leven. Maar waarom wachten met vrijheid? En is het echt vrijheid als je in je hoofd gevangen blijft? Als we vastzitten in gedachten over ‘meer’ en ons druk maken om wat anderen denken? In deze reis door mijn gedachten deel ik hoe ik heb ervaren dat vrijheid in mijn eigen hoofd zit. En hoe, als je hier mee aan de slag gaat, je kunt genieten van elk moment.

De zoektocht naar vrijheid is vaak gericht op de toekomst of mooie nieuwe spullen. Bijvoorbeeld vroeg met pensioen gaan, of een mooi(er) (tweede) huis. Ik ben me de afgelopen jaren gaan realiseren dat vrijheid niet zit in dit soort doelen, maar dat de sleutel hiervoor in je eigen geest zit. Kan ik echt vrij zijn als mijn gedachten vastzitten in deze cyclus van verlangen? Ik besefte dat de sleutel tot vrijheid zit in mijn eigen hoofd, mijn eigen gedachten en kijk op de wereld.

Je kunt pas van iemand houden als je van jezelf houd. Voor een vrij hoofd geldt ook dat je je eerst naar binnen moet richten. Ik leerde dat ik pas werkelijk vrijheid voel wanneer ik me bewust ben van mijn gedachtepatronen én valkuilen. Deze bepalen weer mijn gedrag. Ik geloof dat pas wanneer ik mentaal vrij(er) ben, ik écht kan genieten en dit gevoel met anderen kan delen. Mijn reis bracht me tot het besef dat mijn hoofd steeds vrijer en bewuster werd. Ik ervaarde rust en dat vergrootte mijn impact, zowel in mijn werk als in mijn persoonlijke leven. Door een positieve flow te creëren heb ik in de afgelopen jaren vele doelen behaald, bewuster keuzes gemaakt in mijn leven en maximaal genoten van mijn ervaringen. Ook tegenslagen horen hier bij, en die hebben me alleen maar sterker het gevoel gegeven dat ik niet moet wachten, maar zelf actie moet ondernemen.

Met een toenemende stroom van informatie, apps en media worstelen velen van ons om ons leven bewust en zélf te leven. De vele apparaten en apps zorgen er voor dat er een ongelofelijke hoeveelheid input op ons afgevuurd wordt, terwijl ons brein nog helemaal niet klaar is voor deze overflow. Dit creëert in de basis een onrust die ik overal om me heen zie. Gehaastheid, continue afleiding door bliepjes en piepjes, weinig aandacht voor wat er op dat moment om je heen gebeurd. De eerst stap is om hier bewuster van te worden en hier keuzes in te maken. Het lastige is daarna om je gedrag ook echt hier op aan te passen. Maar deze aanpak heeft me geholpen om kalmte te vinden te midden van chaos. En door te acteren vanuit deze kalmte zijn er veel meer mogelijkheden en keuzes om écht je eigen leven te leiden.

Ik ben gepassioneerd geraakt door mijn eigen reis naar mentale vrijheid, continue leren, bewuster genieten en dus leven. Ik geloof dat we samen verder kunnen gaan. Deze blog is voor mij een startpunt om mijn ervaringen op te schrijven, om zo nog meer inzicht te krijgen in mijn eigen proces. Wil je hier ook mee aan de slag, of ben je hier ook mee bezig: laat een reactie achter! #wefeeourminds

Een vrij hoofd is de deur naar een relaxter en productiever leven, meer in staat om te genieten van het moment. Ik nodig jou uit om ook deze reis te maken en te ontdekken hoe bevrijdend het is om af te remmen en bewust keuzes te maken in de tijd die we hebben. Ik ga in deze blog verschillende onderwerpen aanraken die mij in de afgelopen jaren hebben geholpen, primair gericht om helderheid in mijn eigen hoofd te krijgen, maar hopelijk ook handig voor jou! Want naast allerlei mooie theoretische concepten is het van cruciaal belang dat je jezelf ook concrete, praktische doelstelling geeft om hier mee aan de slag te gaan. Daarover later meer!

1 thought on “Vrijheid in onze hoofden”

  1. Mooi stuk!
    Herkenbare aspecten.

    Als ik mag toevoegen: een vrij hoofd is accepteren van het nu, het omarmen van het nu en het ervaren van “ik ben goed genoeg”.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *