Schermen met afleiding

Het is makkelijker afgeleid te zijn dan gefocust. Het is makkelijker om ‘mindless’ te zijn dan ‘mindful’. We hebben continue de (makkelijke) optie om ons kortstondig lekker te voelen. Scroll door je favoriete social media, of ‘binge’ een serie op één van de vele streaming platformen. Maar hoe waardevol is dat nou écht?

In een wereld vol afleidingen is het cruciaal om bewust te kiezen welke informatie je toelaat. Zo heb ik al vanaf mijn studententijd een liefde voor films en series, maar nadat ik de écht goede series had gekeken merkte ik dat ik vaak passief, en vanuit routine consumeerde. Ik viel in de gewoonte van kijken, zonder te selecteren wat ik keek.

De verdienmodellen achter deze platforms mikken op ons beloningssysteem (gevoed door dopamine prikkels), waardoor we snel verslingerd raken aan de nieuwste updates en berichten. Deze vorm van, vaak ‘mindless’, consumeren kost veel tijd, verstoort je eigen wereld- en denkbeelden, en houdt je passief in plaats van actief. Terwijl, laten we eerlijk zijn, als je op je sterfbed ligt denk niet terug aan de zoveelste rerun van een matige serie. Dus wees (en kies) bewust hoe je je tijd besteed.

De sleutel is vertragen, afremmen, en vanuit het moment bewuste keuzes te maken. Onze hersenen zijn niet gebouwd voor de overvloed aan informatie die we dagelijks krijgen. Ik heb de afgelopen jaren heel bewust afgebouwd, en geselecteerd welke informatie / prikkels ik wél toe laat en welke niet. Zo heb ik al jaren geleden mijn tv-abonnement opgezegd, volg ik zeer beperkt het nieuws, heb ik nauwelijks social media en maar één streamingdienst. Dit heeft me ruimte gegeven, zowel mentaal als feitelijk in tijd, om andere zaken te leren, waar ik écht waarde en voldoening uithaal. En misschien het meest belangrijk: ik word er significant blijer van. Ik heb bijvoorbeeld leren jongleren (gewoon omdat het leuk is), en ben weer begonnen met (digitaal) tekenen. Bewust creëren gaat voor mij over onbewust consumeren.

Maak het concreet en feitelijk voor jezelf:

 • Hoeveel tijd besteed je naast werk aan dingen die je écht voldoening geven?
 • Hoeveel van je keuzes zijn bewust, en hoeveel zijn routine?
 • Kijk je tv omdat je écht iets wilt zien, of is het de mindless optie als gevolg van een routine?

Maak het praktisch:

 • Kijk eens een week geen tv, YouTube of andere media!
 • Hoe voel je je dan?
 • Wat zou je met die extra tijd willen doen?


Om verder af te remmen, denk regelmatig:

STOP. Kijk om je heen. Zie je hoe mooi?
(En elke avond een serie bingen, of scrollen is natuurlijk niet écht mooi)

2 thoughts on “Schermen met afleiding”

 1. Ik moest denken aan een Loesje die er bij mij altijd voor me zorgt dat ik beter om me heen kijk.

  Mooi hè
  Alles

  🙂

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *