Afremmen, waarvoor?

Wat is er mis met gas geven? Je leeft maar één keer, dus je kan maar beter zorgen dat je alles er uit haalt! Daar ben ik het volledig mee eens. Maar ik denk ook dat continu je laten afleiden uit het moment er voor zorgt dat je het maximale er niet uit gaat halen. Je bent dan altijd maar bezig met je gedachten in de toekomst, of juist met wat al is geweest. Je gaat maar door, zonder eens uit te zoomen en te voelen waar je echt behoefte aan hebt in je leven.

Een aantal jaar geleden was ik veel bezig met het ‘managen’ van mijn weekenden. Mijn gedachte was dat ik ontzettend veel behoefte had aan ‘me-time’ en dat ik dus geen volle en sociale weekendplannen wilde. Uiteraard een keer een weekendje is dat prima, maar dan had ik daarna wel tijd voor mezelf nodig. 
Een ander symptoom hiervan was dat ik vaak op zondagmiddag al het gevoel had dat mijn weekend voorbij was. De dag erna moest er immers weer gewerkt worden (wat in die tijd zeker niet altijd energie, plezier of voldoening opleverde). En dat was waar ik met mijn hoofd al zat.

Ondertussen kijk ik daar anders naar. Ik was namelijk op zoek naar rust, maar dat deed ik op de verkeerde plek en op de verkeerde manier. Want het probleem zat helemaal niet in de weekenden. Het probleem zat bij mijzelf. Ik was teveel van mezelf aan het vragen, ik was continu met ‘focus aan’ aan het knallen (zowel privé als zakelijk). Hierdoor kwam ik in een versnelling terecht, die ik probeerde te temmen door in de weekenden ‘me-time’ in te plannen. 

De oplossing lag echter overal en nergens, ik had werk te doen om af te remmen. Het probleem was niet volle weekenden, maar dat ik in mijn hoofd tijdens het ene weekend al bezig was met de geplande activiteiten van het weekend daarna. Dat zorgt voor een hoop gedachten die niets met dat moment te maken hadden. Daardoor genoot ik niet van het moment, maar was aan het vooruitkijken en bedenken hoe ik in hemelsnaam in de weken er na, wel tijd voor mezelf zou krijgen.

De oplossing lag in mindfulness. En dat klinkt zweverig en vaag, maar dat is het niet: zorg dat je (zoveel mogelijk) in het moment bent. Ben bezig met wat je op dat moment aan het doen bent. Met aandacht, met liefde. Ben niet bezig met zaken waar je (op dat moment) geen invloed op hebt. 

Maak het praktisch
  • Probeer eens een dag elke keer dat je gaat zitten, of opstaat dat heel bewust te doen. Hoe vaak lukt dat?
  • Hoevaak ben je met je gedachten bezig met iets wat in de toekomst ligt, terwijl je een andere taak aan het doen bent? 
  • Tip om jezelf naar het moment terug te brengen: vraag aan jezelf “waar raken mijn voeten nu de grond?”

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *